Farklı İklim Koşullarına Uygun Prefabrik Yapılar

  • Anasayfa
  • Blog
  • Farklı İklim Koşullarına Uygun Prefabrik Yapılar
Farklı İklim Koşullarına Uygun Prefabrik Yapılar

Ülkemizin dört bir yanında, pek çok farklı yapı kullanılmaktadır. Bu yapılar arasında taşınabilir evler de bulunuyor. Nitekim prefabrik evler işlevsellikleri, kolaylıkları, hızlı montajları ve kullanışlı olması nedeniyle popüler hale gelmiştir. Bu yapılarda yapılan yalıtım çalışmaları sayesinde, ülkemizin dört bir yanında kullanılabilmektedir. Bu yapılar, kışın iç mekanı sıcak ve yazın serin tutan dayanıklı yalıtım malzemeleri kullanılarak üretilmektedir. Yalıtımlı duvar ve çatı enerji maliyetlerini en aza indirir ve aşırı soğuk ve sıcaklıklarda bile konfor sağlar.

Bunun yanı sıra, hem yalıtım hem de iyi havalandırma yapının iç mekan iklimi konusunda önemli bir rol oynar. Bu kapsamda pencereler ve kapı modelleri de yapının yalıtımında büyük rol oynamaktadır. Nitekim bu yapılarda kullanılan PVC pencereler, hava akışını keser. Ancak içerisinin havalandırılması için pencerelerin açılıp, yeteri hava akışı sağlandığında kapatılması gerekir. Buna ek olarak yapıya temiz hava dolaşımı sağlamak ve aynı zamanda nem seviyelerinin normale dönmesini sağlar. Pencereler ve kapılar, yapının içinde yalnızca konforu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yazın nemli günleri ve ıslak kış günlerinde oldukça önemli olan küf ve nemi önlemeye de yardımcı olur.

Kış mevsiminde herhangi bir yapıda çatı bölümü çok fazla soğuğa ve neme maruz kalır. Bu sebeple çatı bölümündeki yalıtım çok daha önemlidir. Bu kapsamda çatı bölümünde taş yünü kullanılmaktadır. Karlı bölgelerde, eğimli çatılar karın güvenli bir şekilde düşmesi için kar koruyucular bulunur. Sıcak ve güneşli bölgelerde, sağlanan çatı kaplama malzemeleri emilen ısıyı en aza indirmek için yansıtıcıdır. Tasarımdaki bu tür küçük farklılıklar, bu yapıların mevsimsel hava değişiklikleriyle başa çıkma biçiminde büyük fark yaratır. 

Prefabrik Yapı Yalıtımı Nasıl Enerji Verimliliği Sağlar?

Ülkemizde bir yapı üzerinde en çok dikkat edilen husus yalıtımdır. Keza en çok merak edilen hususta yalıtımdır. Bu sebeple bu yapıların duvarlarına EPS strafor kullanılırken, çatıda taş yünü kullanılmaktadır. Bu yapılarda kullanılan çift camlı pencereler mevsimsel değişiklikler için iç mekan iklimini korur. Kaliteli pencereler daha soğuk mevsimlerde sıcaklığı hapsetmede aynı derecede etkilidir. Böylece yapıyı ısıtmak veya soğutmak için çok daha az enerji harcaması yaparsınız. 

Eğer isteniyorsa güneş panelleri çatıya yerleştirilebilir. Özellikle güneşin en verimli olduğu yaz aylarında harika bir yenilenebilir kaynaktır. Bu tarz yenilebilir enerjiler sayesinde çok daha fazla enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu yapılarda kullanılan malzemeler, çeşitli hava koşullarına dayanacak şekilde seçilir. Bu malzemeler sayesinde yapı, su emilimine ve korozyona karşı direnç gösterebilir ve bu nedenle çürümeden yağmurlu mevsimlere dayanmak için en iyi şekilde kalır. Yüksek kaliteli sızdırmazlık maddeleri ve hava koşullarına dayanıklı kaplamalar, yapının kullanım ömrünü uzatmak için güneş ışığına, yağmura ve donma sıcaklıklarına karşı koruma sağlar.

Prefabrik Yapıların Doğal Afetlere Dayanıklılığı

Ülkemiz bir deprem kuşağında yer almaktadır. Bu sebeple deprem ülkemizin bir gerçeği olarak kabul etmemiz gereken bir doğal afettir. Ayrıca tarihimizde en çok can alan doğal afette malesef ki depremdir. Depreme hazırlıklı olmalıyız, ürettiğimiz yapılarda bu hazırlığa dahil edilmelidir. Bu kapsamda modern olarak tasarlanarak üretilen bu yapılar, güçlü rüzgarlara, depreme, yangına fırtınalara ve hatta kar yağışı koşullarına mukavemetli yapılardır. Nitekim özellikle prefabrik okul gibi çocuklarımızın eğitim ve öğretim gördüğü yapıların sağlamlığı çok daha fazla önem arz etmektedir. Bu tarz doğal afetlere ve kötü hava koşullarına direnç sağlamak için kaliteli malzemeler kullanmanın yanında kaliteli işçilikte kullanılmaktadır. Bu yapıların ucmasını önelemek için sabitleme sistemleri de uygulanır, böylece yüksek rüzgarlara kolaylıkla dayanabilirler.

Geleneksel binaların aksine, bu yapılar genellikle bakımı kolayca yapılmaktadır. Hatta hiç bakım gerektirmez bile diyebiliriz. Buna ek olarak doğal afetlere dayanıklılığı üst seviyeye çıkarmak için, bu yapıların tasarımında, alanında uzman birçok mühendis çalışmaktadır. Bu mühendislik çalışmalarında dikkat edilen en büyük husus deprem dayanıklılığıdır. Bu kapsamda bu yapıların her bir bölümünde en dayanıklı malzemeler kullanılarak dayanaklar bulunmaktadır. özellikle depremlerde çok can alan çatı bölümlerindeki dayanaklara ihtimam gösterilmiştir. Buna ek olarak duvarlarda EPS strafor kullanılmasının bir diğer sebebi ise bu malzemenin kolay tutuşmamasıdır. Böylece yapı duvarları genelinde yangın dayanıklılığı sağlanmaktadır. 

Bizimle İletişime Geçin
Fırsatlardan İlk Siz Haberdar Olun

Sizlere daha iyi hizmet sağlayabilmek, kabin ve prefabrik dünyasında gelişen fırsatlardan haberdar olmak, kafanıza takılan sorulara yanıt bulmak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Kişisel Bilgilerinizi Girin
Whatsapp ×
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Sohbete Başla