Ülkemizde pek çok farklı taşınabilir yapı türü kullanılmaktadır. Bu yapıların bazıları çok estetik görünebilirken, bazıları ise sade görünüyor. Bu kapsamda sade görünümlü olarak satın aldığınız konteynerler bazı durumlarda dış kaplamalar ile kaplanabiliyor. Nitekim bu yapılar, ofis, yemekhane, yatakhane, duş ve tuvalet olarak kullanılmak üzere şantiyelerde yaygın olarak kullanılıyor. Basit bir mimarisi ve görünümü bulunsa da oldukça işlevsel yapılardır. Dış kaplama, yapının hem görünümünü hem de yalıtımını iyileştirmenin pratik bir yoludur.
Aslında bu yapılar son kalite malzemeler kullanılarak yalıtılırlar, Bu sebeple, bu yapılar sandviç panel teknolojisi ile üretilmektedir. Bu tarz malzemeler aşırı sıcak veya soğuk hava koşullarında iç mekanı daha konforlu ve iklimi korunan hale getiren bir yalıtım katmanı ekler. Yapıyı ısıtma ihtiyacı azalacağı için enerji maliyetlerini azaltır. Düz bir yapı kesinlikle bir şantiye gibi alanlara uygun iken, estetik arayan çoğu profesyonel marka gereksinimlerini karşılayamaz. Dış kaplama, cilalı ve profesyonel bir görünüm kazandırmak için renk, doku ve kaplama seçeneklerine değerlendirilebilir.
Kaplama, yapının yüzeyine kötü hava koşullarından, korozyondan ve fiziksel aşınmadan koruyucu bir örtü sağlar. Bu, yapının ömrünü uzatır ve bakım maliyetlerini azaltır. Kaplama malzemesi olarak bizler yalnızca köpük kaplama malzemelerini öneriyoruz. Uzun süre dayanabilen bir kaplamadır ve kolayca uygulanabilmektedir. Kaplamanın uygulaması öncesinde yapının dışı temizlenmeli ve herhangi bir pas veya ezik onarılmalıdır. Devam etmeden önce yüzey kuru ve tozdan arındırılmış olmalıdır. Ardından kaplama panellerini uygun bağlantı elemanı veya yapıştırıcılar ile dış duvara sabitleyin. Yapıştırırken çok boşluk kalmamasına özen göstermeniz gerekir.
Kaplamaya başlamadan önce de bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Ağır kaplama malzemeleri ek yapısal destek gerektirebilir. Bu kapsamda ekstra güçlendirme gerekir. Bu sebeple bizler köpük kaplamayı öneriyoruz, nerdeyse ağırlıksız bir malzemedir. Buna ek olarak yerel yönetimler ile bu hususu görüşmenizi ve bilgi almanızı tavsiye ediyoruz. Ancak çoğu yerel yönetim bu tarz değişikliklere karışmıyor. Bu kapsamda herhangi bir izin almanız gerekmez. Bu kapsamda malzeme ve işçilik için bütçenizi göz önünde bulundurun. Bazı kaplama malzemeleri pahalı olabiliyor. Köpük kaplama ise çok kullanılan bir malzemedir ve uygun fiyatlıdır.
Bu tarz yapılar, ülkemizde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Modüler olan bu yapılar, çeşitli ihtiyaçlar için esnek ve özelleştirilebilir çözümler sunarak şantiyelerin operasyonları yürütme şekline büyük katkıda bulunmaktadır. Ofis, mutfak, yatakhane veya tuvalet gibi çok yönlü, dinamik projelerin ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine etkili bir şekilde çözüm olabilmektedir. Bu açıdan baktığımızda bu yapılar oldukça verimlidir. Yalnızca şantiyeler açısından düşünmek doğru olmayabilir çünkü bu yapılar pek çok farklı alanda kullanılabiliyor.
Özellikle ülkemizin kırsal bölümleri, askeri bölümlerinde de bu tarz yapılar çok fazla kullanılmaktadır. Bu yapılar en çok şantiye gibi alanlarda kullanıldığı için, yapının yerleşimini şantiye iş akışlarına göre konumlandırmanız önemlidir. Örneğin, tuvaletler yatakhanelerin yakınına ve ofisler giriş yollarının yakınına yerleştirilebilir. Yapıya elektrik, su ve kanalizasyon sistemlerine bağlayabilirsiniz. Bu yapıların yıpranma ve ekonomik ömürleri bulunmaktadır. Bu tarz hesaplamalar her yapı için yapılmakta ancak bu yapılar çok uygun fiyatlı olduğu için, bu yapılar tam bir fiyat performans sunar.
Kullanım alanları ve işlevsellik açısından baktığımızda bu yapıların pek çok farklı avantajı bulunmaktadır. Çünkü bu yapılar işlevsel oldukları için ofis, yatakhane, yemekhane gibi farklı farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Bunlara ek olarak panel kabin modelleri şantiyeler dahil olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Geleneksel binaların aksine, modüler olan bu yapılar önceden fabrikada üretilir ve hızlıca kurulur. Bu, zamandan tasarruf sağlar ve tesislerin doğru zamanda hazır olmasını sağlar.
İnşaat projeleri çok sık yer değiştirir. Modüler olarak tasarlanan ve üretilen bu yapıların taşınması çok kolaydır ve bu nedenle farklı sahalarda yeniden kullanılabilir. Yığınlanabilir tasarımlar, alan kısıtlaması olan bir sahada etkili alan kullanımına olanak tanır. Örneğin, ofisler ve yatakhaneler dikey olarak istiflenebilir ve birleştirilebilir. Böylece diğer saha operasyonları için zemin seviyesinde alan boş kalır. Kullanılan yalıtım malzemeleri ile yalıtım yapılmaktadır. Bu sayede enerji tüketimini ve dolayısıyla işletme maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur. Bu yapılar çok yönlüdür. Tuvaletlerden büyük çok büyük yemekhane veya yatakhanelere kadar pek çok farklı yapı bulunmaktadır. Bu yapılar çeşitli amaçlara çözüm olarak üretilmektedir. Çalışanların toplantı odalarından duş alanlarına kadar her şey, yapı içerisine eklenebilir.