Ülkemizde her yapının belediyelerden alınan yapı kayıt ruhsatı bulunması gerekmektedir. Buna taşınabilir yapılarda dahildir. Ancak bazı durumlarda insanlar ofis konteyneri satın alarak, izinsiz olarak kuruyor. Belediyenin müdahalesi sonrasında taşıyabiliyor. Böylece yapıyı yıkılmaktan kurtarabiliyor. Bunlara ek olarak geçici olarak kurduğunuz yapılar için yapı kayıt ruhsatı almanıza gerek yoktur. Çünkü genellikle bu tarz alanlar şantiye gibi alanlar oluyor, sonradan taşınarak farklı bir yere kuruluyor.
Yapı kayıt ruhsatında en önemli hususlardan birisi, kurulacak alanın niteliğidir. Bu niteliği tapunuza bakarak kolayca öğrenebilirsiniz. Alanın niteliği hususunda bilmeniz gereken ise tarla olmamasıdır. Ülkemizde niteliği tarla olan alanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın koruması altındadır ve bu tarz alanlara herhangi bir yapı yapılamaz. Bir yapı yapılacak ise kurulacak alanın niteliği arsa olmalıdır. Bu hususu ayrıntılı olarak incelersek, arsanın bir kadastral yol ile bağlantılı olması gerekmektedir. Bu konudaki ayrıntıları arsanızın bağlı olduğu belediye ile görüşerek bulabilirsiniz. Bu hususta yapı kayıt ruhsatının bir ücreti de bulunmaktadır. Yine ücretini ödeyerek yapı kayıt ruhsatınısı alabilirsiniz. Ruhsatı aldıktan sonra yapıyı satın alabilir ve kurulmasını sağlayabilirsiniz.
Ülkemizde, pek çok farklı şantiye alanı bulunmaktadır. Bu kapsamda bu alanlar için pek çok farklı geçici yapı kullanılmaktadır. Nitekim taşınabilir yapılar ve güvenlik kabinleri inşaat alanlarındaki en hayati ürünler arasındadır. Ofis olarak hizmet vermekten yemekhane, yatakhane gibi farklı yapılar, şantiyeler için gerçekten uyarlanabilir ve verimlidir. Bu nedenle, işçilerin üretkenliğini ve konforunu düzgün bir şekilde sağlayabilmek için doğru yapıyı seçmek oldukça önemlidir. Bu kapsamda dikkate alınması gereken temel faktörler ise aşağıdaki gibidir.
Bu husus yalnızca şantiyeler için değil, bir yapı satın alacağınız zaman belirlemeniz gereken ilk husustur. Yapıyı hangi amaç doğrultusunda kullanacağınızı belirlemeniz, doğru bir yapı seçmenize olanak tanıyacaktır. Ofis konteynerleri yeterli yalıtıma, elektrik tesisatına ve profesyonel bir görünüme sahip olmalıdır. Yatakhaneler havalandırma, uyku düzenlemeleri ve yeterli ısıtma veya soğutma sistemleri gerektirir. Bu yapılar, kullanım amacı doğrultusunda tasarlanarak, üretilmektedir.
Bu yapılar çok çeşitli boyutlarda üretilebilir. Boyutu belirlemek için kullanıcı veya yapıyı kullanacak personel sayısını ve amaçlanan kullanımı belirlemeniz önemlidir. Örneğin, yemekhanede masa ve sandalyeleri barındıracak açık alana ihtiyacı vardır. Tuvaletler belirli özel bölmeler ve sıhhi tesisat gerektirir. Şantiyelerde kurulan yapılar için, şantiye elektriği ve suyu bağlanabilir.
İnşaat alanları zorlu şartlara sahiptir. Bu nedenle iç mekan konforunu korumak için uygun yalıtımlı yapılar seçmeniz önerilir. Ayrıca, havalandırma iç mekanlarda, özellikle yatakhane ve yemekhanelerde önemlidir, çünkü odalarda hava akışını sağlar ve yoğuşmayı azaltır.
İnşaat alanlarında kullanılan yapılar, yoğun kullanım ve zorlu koşullara maruz kalma ile karşı karşıyadır. Kullanılan malzemeler kaliteli olmalıdır ve yalıtımlı olmalıdır. Bu sayede düzenli bakım ile birlikte uzun ömürlü olabilir. Malzemeler dayanıklı olmasını sağlarken ve bakım yapısal sorunları önler.
Birçok üretici, yapı içerisindeki bölmeler, kapılar, pencereler gibi ek özellikler dahil olmak üzere özelleştirme sunar. Bu yapıları belirli ihtiyaçlara göre uyarlamak kullanılabilirliği artırır.
Ofisler şantiyelerde gerekli bir yapı haline geliyor. Şantiye yöneticileri ve personeli için gerçekçi bir ofis çözümü olarak planlama, koordinasyon ve iletişime odaklanmalarını sağlayan bir alan sağlar. Bir şantiyedeki tüm ihtiyaçlara uygun bir ofis seçmek için öncelikle yapının yalıtımına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü şantiyelerde farklı hava koşulları bulunabilir. İyi yalıtılmış bir ofis, aşırı dış sıcak ve soğuklarda iç mekanda konfor sağlayacaktır. Yüksek kaliteli yalıtım malzemelerine sahip çift katmanlı duvarlar, iç çalışma ortamını hem yaz sıcağına hem de kış soğuğuna uygun tutar.
Ofisler, şantiyelerde genellikle operasyon merkezi görevi görür. Elektrik prizleri, aydınlatma ve ağ için uygun kablolama gereklidir. Önceden ayarlanmış kablolar ve prizlere sahip bir yapı, kurulumda zamandan tasarruf sağlar ve ekibin bağlantıda kalmasını sağlar. İşlevsel bir düzen verimliliği artırabilir. Masalar, sandalyeler ve dosya dolapları için yeterli alana sahip ofisler daha iyi olacaktır. İnşaat sahaları genellikle yoğun ve açık ortamlardır. Güvenlik bu alanlarda çok önemlidir. Güçlü kapısı ve kurcalamaya dayanıklı pencereleri bulunan bir yapı tercih etmeniz daha önemlidir. İnşaat sahaları sık sık yer değiştirme gerektirebileceğinden, taşınması ve kurulumu kolay bir ofis ideal olacaktır.