Yakın zamanda ülkemizde yaşanan depremlerden ötürü bir kez daha hatırladık ki ülkemiz bir deprem bölgesidir. Bu sebepten ötürü çevremizde çeşitli doğal güzellikler bulunsa da, deprem yaşamımızın bir gerçeği haline geldi. Bu açıdan kullandığımız yapılar ve prefabrik ofis gibi yapılar, bu tarz doğal afetlere dayanıklı olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında tüm yapılar üretilmeden önce üzerinde mühendislik çalışmaları gerçekleştirilir ve hepsi, deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı hale getirilmektedir.
Bugün dahi ülkemizde bulunan ünlü köprüler en fazla 8 şiddetindeki depremlere dayanmaktadır. Çünkü esnek yapıları bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığı zaman Japon mühendisliği depreme en dayanıklı mühendislik çeşitleri arasındadır. Keza yapı üretim konusunda deprem dayanıklılığı dediğimiz zaman ilk aklımıza Japonya gelmektedir. Japonya ülke olarak tayfun ve deprem gibi doğal afetlerle oldukça fazla karşılaşmaktadır. Bu konuda yaralı bir ülke olan Japonya, zaman içerisinde depreme dayanabilen yapılar üretmeyi başaran bir ülkedir.
Prefabrike olarak üretilen yapılarda deprem dayanıklılığı oldukça önemlidir. Keza ülkemiz insanları da ilk yapılar üzerinde ilk olarak izolasyon sonra da depreme dayanıklılığına bakmaktadır. Bu tarz yapılar en fazla iki katlı yapılmaktadır. Bunun bir sebebi de depreme dayanıklı olması sağlanmaktadır. Nitekim depremi çok şiddetli yaşayan bölgelerdeki belediyeler de en fazla iki katlı yapı ruhsatı belirlemektedir. Yapının deprem dayanıklılığı oldukça önem arz eder, çünkü deprem anında içerisinde yuva dediğimiz yapılar bazen mezar olabiliyor.
Yapı mühendisliğine baktığımız zaman tek katlı yapıların daha dayanıklı olduğunu görmekteyiz çünkü yüksek yapılar deprem anında esner ve çok dayanıklı değilse çok esnediği bir noktadan yıkılır. Fakat tek katlı yapılarda böyle bir esneme söz konusu değildir. Bu hususta sadece eşyalar tehlike arz eder, bu noktada sizlere eşlarınızı duvarlara sabitlemeniz önerilebilir. Bu açıdan baktığımızda oldukça sağlam yapılar tek katlı yapılardır diyebiliriz. İki katlı yapılarda dayanıklı olabilir fakat kat geçişlerinin dayanıklı ve çok fazla esnemeyen malzemelerden kullanılması gerekmektedir. Yapı, 4 kat ve üzeri olsaydı esneyen malzemeler kullanılması önerilebilirdi fakat iki kat yere oldukça yakın bir konumda olacaktır. Bu sebepten ötürü çok fazla esnememeli fakat bir noktaya kadar esneyebilen malzemeler kullanılmalıdır.
Prefabrike olarak üretilen yapıların fırtınalara karşı dayanıklılığı hep bir tartışma konusu olmuştur. Fırtınalara dayanıklılık noktasında ofis konteyner modellerini incelediğimizde ise oldukça dayanıklı olduğu görülmektedir. Tartışmanın ana sebebi ise bu yapıların taşınabilir olmasından kaynaklanmaktadır. Taşınabilir yapılar rüzgarlarda uçabilecek kadar hafif değildir. Keza bu yapıların yerle bağlantıları bulunan sıhhi ve elektrik tesisatları bulunmaktadır. Yani sonuç olarak bu yapılar belirli bir seviyeye kadar esen fırtınalarda öylece uçmazlar, oldukça dayanıklıdır. Sizlerde dayanıklı ve uzun ömürlü yapılara incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.