Ülkemizde son yıllarda pek çok farklı yapı türü bulunmaktadır. Bu yapılar geçici yapılar olduğu gibi kalıcı olarak kullanılan yapılarda bulunuyor. Bu yapılardan bazıları ise şantiye konteyner modelleridir. Bu yapı modelleri son yıllarda büyük bir popülerlik kazandı ve herhangi bir proje yöneticisi veya şantiye planlayıcısı için anında tercih edilen bir seçenek haline geldi. Pratik avantajları ve uyarlanabilirliği, onları değişken şantiye ihtiyaçlarında güvenilir kılıyor.
Proje süresi çok kritiktir ve bu yapı modelleri hızlı üretilebilmektedir. Bu binalar önceden fabrikalarda üretilir ve şantiyede hemen kullanılmaya hazır şekilde taşınır. Taşınabilir oldukları için, projenin değişen taleplerine göre kolayca yer değiştirebilir. Bu tarz yapılar çok yönlü olarak kullanılabilir. Bu kapsamda ofis, yatakhane, yemekhane ve tuvalet olarak farklı şekillerde kullanılabilir. Bu çok yönlü kullanım sayesinde şantiyedeki işçiler için ve şantiye gereksinimlerini karşılayabilecek yapılar oluşturmasına olanak tanır. İster geçici bir toplantı veya iş alanı, ister uzun vadeli bir yatakhane olsun, bu yapılar kullanılabilir.
Dayanıklı malzemelerden üretilen bu yapılar, aşırı hava ve çevre koşullarına dayanıklıdır. Yüksek veya düşük sıcaklıklara, yoğun yağışlara veya rüzgarlara maruz kalsalar da, inşaat sahalarında kullanılan yapılar dayanıklıdır ve işçiler için güvenli ve sağlıklı bir alan sağlar. Herhangi bir inşaat için her zaman çok fazla bütçe kısıtlaması vardır. Bu nedenle bu yapılar, kalıcı binalara kıyasla ucuzdur ve taşınabilir olduğu için farklı bir şantiyeye taşınabiliyorlar. Bunun nedeni, nispeten ucuz üretimleri ve uzun ömürlü olmalarıdır. Hatta ülkemizde bulabileceğiniz en uygun fiyatlı yapı türü bu yapılardır.
Şantiye gibi alanlarda işçilerin ihtiyaçları hep göz ardı ediliyor. Ancak şantiyeye kurulan bu yapı modelleri, verimlilik, dayanıklılık ve çok yönlü, kullanışlı bir yapı sunar. Uygun fiyatlı olması nedeniyle maliyetleri mümkün olduğunca düşük tutarken çeşitli proje ihtiyaçlarını karşılayabilir ve çevre dostu olarak üretilmektedir. Geçici veya esnek altyapının gerekli olduğu her türlü proje için akıllıca bir seçimdir. İnşaat sahaları genellikle küçük olabiliyor. Bu sebeple bu yapılar küçük ve istiflenebilir. Bu sayede bu yapılar birbirleriyle birleştirilebilir ve bu şantiyelerin tam olarak ihtiyaç duyduğu bir özelliktir. Bu yapıların modüler tasarımı, işlevsellikten ödün vermeden dikey birleştirilebilmesini ve dolayısıyla alan optimizasyonunu mümkün kılar.
Modern yapı modelleri sürdürülebilir veya çevre dostudur. Birçoğu çevre dostu malzemeler kullanılarak üretilir ve atığı azaltarak birden fazla projede yeniden kullanılabilir. Günümüzde şantiyelerde kullanılan yapılar, işçilerin konforu düşünülerek yapılır. Seçeneklerden birkaçı, üretken ve konforlu bir alanı özelleştirmek için iç kaplamalar, ısı, sıvı ve ses yalıtımıdır. Bu özellikleri ile bu yapılar şantiyede çalışan işçilerin moral ve verimliliğini artıracaktır. Bu tarz şantiye alanlarında iş haftanın yedi günü, yirmi dört saati bitmez. Hal böyle olunca bu yapıların kullanımı gerekmektedir. Bu yapılar sayesinde işçileriniz için yatakhane, ofis ve yemekhane gibi imkanları şantiyeye getirebilirsiniz.
Şantiyelerde kullanılan bu yapıları, şantiyeler ile özdeşleştiriyoruz ancak bu yapılar pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Çok farklı yerde kullanılmasının nedenlerinden birisi ise uygun konteyner fiyatları olabiliyor. Nitekim bu yapılar askeri alanlarda, kargo toplanma alanları gibi yerlerde de kullanılabiliyor. Bu yapılar bir şantiyede çalışan işçilerin ihtiyaçları için işlevsel olan yerlerin kurulmasını sağlar. Geçici olarak kurulan yatakhaneler, yemekhaneler ve şantiyedeki belirli bir ihtiyaç için özel çözümlere kadar kurulabilir. Sınırlı alana sahip şantiyeler için çok işlevli olan bu yapılar, ofis ve depolama alanı veya tuvalet gibi alanlara sahip bir yatakhane gibi iki veya daha fazla yapı birleştirilebiliyor. Her şantiyenin kendine özgü gereksinimleri vardır ve özel bir yapı tam da bu özel ihtiyaçlar için üretilir. Bu kapsamda üretilen yapı türleri ise aşağıdaki gibidir.
Bu yapılar şantiyelerde çalışan beyaz yakalıların çalışması için bir çalışma alanı oluşturur. Mühendislere, mimarlara ve yöneticilere profesyonel bir çalışma ortamı sağlamak için masalar, sandalyelerin yanında bu yapılar yalıtımlıdır. Yapı ses yalıtımlı olduğu için şantiyedeki ses, içeride çalışan beyaz yakalı çalışanı etkilemeyecektir.
Şantiyede konaklama gerektiren projeler için yatakhaneler, işçiler için bir dinlenme alanı sağlar. Tek kişilik veya paylaşımlı odalar olabilir, bu kapsamda işçi nüfusuna göre yatakhane odaları değerlendirilebilir. Bazen tuvalet ve duş alanları olan yapılar ile yatakhaneler birleştirilebiliyor.
Yemekhaneler, yemeklerin hijyenik bir şekilde pişirildiği, servis edildiği bir yer olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Genel olarak, yemek masaları, sandalyeler ve mutfak ekipmanları da personelin iş günü boyunca sağlıklı yemekler alabilmesini sağlamak için servis alanları da bulunmaktadır.
Hijyen, herhangi bir şantiyedeki temel ihtiyaçlardan biridir ve bu yapılar, bu ihtiyacı tamamen karşılar. Bu ünitelerde bulunan olanaklar, çalışanlar için temiz ve işlevsel olan tuvaletler, duşlar ve lavabolardır. Bazılarında erkekler ve kadınlar için ayrı bölümler vardır. Tuvalet alanları tek başına şantiyelerde bulunurken, duş alanları genellikle yatakhaneler ile birleştirilebiliyor.
İnşaat sahalarında genellikle aletler, ekipmanlar ve malzemeler için güvenli alanlara ihtiyaç vardır. Depolama alanı sunan bu yapılar, değerli şantiye ekipmanlarını korumak için tasarlanmış sağlam, hava koşullarına dayanıklı yapılardır.