Yatakhaneler, ülkemizin pek çok farklı alanında kullanılmaktadır. Bu alanlar inşaat sahalarında, madenlerde ve uzak veya afet sonrası kullanılabilmektedir. Bu kapsamda yatakhane konteyner modelleri pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Bu nedenle, herhangi bir zemin malzemesi seçiminin bu tür alanların gereksinimleriyle uyumlu olması hayati önem taşır. Bir yatakhane zemini, sürekli kullanıma ve yoğun trafiğe dayanabilmelidir. Bunlar, günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için sabit bir yüzey sağlarken aşınma ve yıpranmaya karşı direnç gösterebilir.
Yatakhaneler için zemin beton olmalıdır. Dökeceğiniz beton ve yapının boyutu, alacağınız yapı ruhsatı kapsamında olmalıdır. Beton zemin düz olmalı ve üzerinde herhangi bir taş veya çıkıntı olmamalıdır. Yapı geçici olarak kullanılıyorsa, düz bir alana kurulabilmektedir. Ancak sizlere önerimiz düz bir beton zemin olması, sıhhi ve elektrik tesisatının bağlanması, yapıyı daha işlevsel hale getirecektir. Bunun yanında bu tarz yapılar pek çok farklı ve zor alanlara kurulabilmektedir.
Ülkemizde yatakhaneler pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Bu kapsamda yatakhaneler modern, uyarlanabilir mimarinin temel taşı haline gelmiştir. Çok yönlü kullanım alanları, taşınabilir olması ve verimli bir yapı modeli olması sayesinde çeşitli endüstrilerde çok fazla kullanılmaktadır. Yatakhaneler, çeşitli ortamların ve alanların, farklı farklı pek çok ihtiyaçlarını karşılar.
Yatakhanelerin en yaygın kullanımı inşaat alanlarındadır. İşçiler aylarca hatta yıllarca şantiyelerde kalmak zorunda kalabilir ve kalmak için güvenilir ve rahat bir yere ihtiyaç duyarlar. Bu yapılar, işçileri verimli bir şekilde dinlenmelerini sağlarken, işe gidip gelme süresini azaltır ve işçilerin üretkenliği artırır. Çoğu zaman, yatakhanelerde banyo ve tuvalet gibi alanlarda bulunur. Bu sayede yapı kendi kendine yeten bir yaşam çözümüne dönüşür.
Madencilik, petrol arama ve yenilenebilir enerji endüstrileri genellikle şehir merkezlerinden çok uzakta bulunur. Burada, yatakhaneler çalışanları barındırmak için uygun bir seçenektir. Sert hava koşullarında ve engebeli arazilerde çalışmak üzere inşa edildikleri için her yerde konfor sağlayabilirler. Bunun yanında yalıtımlı olduğu için sert hava koşulları veya yüksek rakımlı yerlere kurulabilirler.
Ülkemiz, deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu için yapıların sağlam ve dayanıklı olması gerekmektedir. Geleneksel olarak inşaa edilen betonarme yapılar çok sağlam değildir. Deprem anında yıkılabiliyor. Böyle bir afetin ardından, yatakhaneler depremzedeler veya yardım görevlileri için hızlı ve işlevsel konaklama imkanı sunar. Hızlı kurulumları ve dayanıklılıkları onları acil durum için ideal hale getirir.
Deprem, vurduğu bölgedeki her yeri etkileyebilir. Eğitim de bu alanlardan bir tanesidir. Deprem bile olsa, eğitim devam etmelidir. Geçici veya köy gibi zorlu yerlere de kurulabilen yatakhaneler, öğrencilerin eğitim alabilmesi için öğrencilere barınak sağlayabilir. Bazı alanlarda bu yapılar ticari olarak öğrencilere yurt olarak kurulabiliyor ve kullanılabiliyor. Afet sonrasında insanların birincil ihtiyacı tıbbi yardım oluyor. Ayrıca afetten aylar sonra dahi bazı insanlar enkaz altından çıkarılabiliyor. Uygun konteyner fiyatları sayesinde bu yapılar afet sonrası sahra hastanesi olarak kullanılabiliyor. Bu yatakhaneler de hastalar yatırılabilir veya hastalarına ulaşabilmesi gereken sağlık profesyonelleri de bu tarz yapıların içerisinde konaklayabilir.